MENTAL BLUE feat. DRU
Slave To The KPI
(Roland Budin)

Youtube: https://youtu.be/KCzjsdPrNFc

Multimedijalni umjetnik, producent, kompozitor, tekstopisac i DJ pod umjetničkim imenom Mental Blue (Roland Budin) predstavlja se zanimljivim autorskom pjesmom koja nosi naslov „Slave To The KPI“.
Umjetnik je odabrao hip-hop, odnosno rap izričaj jer razrađuje temu patnje pojedinca i otuđenja u dužničko-egzistencijalnom ropstvu kapitalističko-korporativnog sustava, koji za svoju mantru poznaje „brže, više, jače, bolje“ protokol bez poštivanja unutarnjeg koncepta duhovnih vrijednosti.
Rap formu koristi ne samo zbog rap forme koja je uvriježena u zapadnjačkom opjevavanju patnji modernog društva već i zbog vrlo praktičnog razloga. Naime, umjetnik nije pronalazio dovoljno prostora da sažme svoju verbalnu inspiraciju u klasičnom pop obliku te se opredjeljuje za rap formu melankoličnog glazbenog izričaja.
Mnogima koji rade u korporacijama je poznata kratica „KPI“ (Key Performance Index) koji korporacije koriste kao usvojenu metodologiju zapadnjačkog društva za mjerenje uspješnosti rada pojedinog djelatnika. Isti često bude izvrgnut vrlo kompleksnim algoritmima koje teško prati i ispunjava. Pretvarajući pojedinca u broj bez osobnosti korporacija ipak prepoznaje KPI kao jedini postulat prebrođivanja izazova i postizanja izvrsnosti zgrtanju kapitala. U svojem tekstualnom izričaju simbolično koristi neizbježne kratice koje su već dio i samog naslova skladbe (KPI, KAM – key account manager, LAM –Large Account Manager“, … itd.) koje se i inače bez pojašnjenja podrazumijevaju i koriste u svakodnevnoj poslovnoj komunikaciji. One često formiraju „novi“ jezik koji razumiju samo „insideri“ koji „kuže“ stvari, istovremeno degradirajući one „manje vrijedne“ koji to ne razumiju.
Mental Blue je ovime opjevao moderno društvo i protokol usvojenog zapadnjačkog radnog vremena „9 do 5“, trud i patnju pojedinca da se uz sve korporativne prepreke i često besmislene procedure ipak pronađe put ka uspjehu i uklopi u sistem, kao i očitu svijest o tome da se nalazi u trodimenzionalnom svijetu, definiranom materijalističkim vrijednostima te da u skladu s njime mora funkcionirati unatoč dnevnom pritisku i stresu. Kao dio globalne korporativne hipnoze mase i stanja svijesti koja se pomalo u 2016. urušava u svoj vlastiti koncept, umjetnik unatoč svojem zemljopisnom mjestu prebivanja (Hrvatska), koristi engleski jezik najviše kao simbol zapadnjačkog korporativizma, koji je neizbježan u često dvojezičnoj poslovnoj korporativnoj komunikaciji pojedinaca diljem svijeta.
Poslušajte skladbu i priču koju nam ona priča, pogledajte video, … moguće je da ćete se i sami pronaći u nekom dijelu ovog pomalo drugačijeg glazbenog uratka.