UO Lepeza
Jelena je kruva pekla
(narodna – arr. Tomislav Jozić)

Izdavač: Chansonfest
Spot snimali: Kinoklub Karlovac

Lepeza je umjetnička organizacija koja se bavi kreativnim razvojem djece i mladih kroz različite umjetničke sadržaje. Djeca Lepeze, članovi folklorne grupe pokazivali su izuzetno zanimanje za etno glazbu te su snimili prvi dječji etno cd u Hrvatskoj “srETHNOdijete” . Glazbene aranžmane radio je voditelj Singrlica (dobitnik nagrade Porin za najbolji etno album 2010.), voditeljica Lepeze je Singrlica Danijela Jurac. Cd je sniman u studiu Podmornica u Samoboru, a svoj glazbeni pečat su ostavili i profesionalni muzičari: Robert Bašić – gitara, Tomislav Goluban – usna harmonika, Dražen Krušec – gitara, Bernard Mihalić – bas, Miroslav Navračić – harmonika, Astrid Pavletić – violina, Kristijan Zebić – bubnjevi.
Singl “Jelena je kruva pekla” dobio je svoj videospot kojeg su autori mladi iz Kinokluba Karlovac.
Recenziju CD-a pisao je ugledni etnomuzikolog Ivica Ivanković:

Umjetnička organizacija Lepeza, Danijele Jurac iz Karlovca, pred nosom nam svima maše novim, uspjelim i vrlo lijepim „dječjim“ glazbenim ostvarenjem.
Bravo za voditeljicu i za ideju, bravo za djecu, za obrađivače i glazbenike svirače, jednom riječju – za sve! Svaka etnomuzikološka ili folkloristička analiza izvedbi i sadržaja, u ovom slučaju, suvišna je i nema smisla jer nije bitna. Pa ipak, treba istaknuti da sve skupa zvuči kako treba – iskreno i dječje, lišeno nepotrebnoga glamura i pretjerivanja u bilo kojem smislu. Tko nema djece ili ne radi i nikada nije radio s djecom i/ili za djecu, teško će to razumjeti.

Malim i mladim izvođačima, ali i slušateljima, obradbe Tomislava Jozića (u ovom slučaju dječjih folklornih tema) ponudile su čudesno i vrlo inspirativno zvukovlje tradicijskih glazbala koja su spretno, ali svirački i dosta zahtjevno, uklopljena u taj dječji i još zaigrani glazbeni svijet. Osim voditeljice i obrađivača, najviše su se u izvedbama i snimanju „naradili“ svirači koji su, čini se, otkrili da i u njima još čuči neka vesela i zaigrana dječja duša.
Glazba stvorena na taj način, svjesno ili nesvjesno, slučajno ili namjerno (svejedno je!) svima njeguje i uveseljava dušu, razvija sluh i glazbenu darovitost, a naposljetku i glazbeni ukus. Čini se stoga da znanoj samoborsko-karlovačkoj vokalnoj skupini Singrlice, u okrilju karlovačke Lepeze stasa i pomladak, možda neke nove „singrličice“!?

No, bez obzira na tradicijske korijene, nekadašnje prigode, mjesto i vrijeme, te mnogima poznate dječje folklorne pjesmice znalački su promišljene i nude nam se u maniri suvremene etno-glazbe. Izvedbe pjesama zadržale su svoje nekadašnje čvrsto pedagoško uporište, a snimke u cijelosti uzorno opravdale glazbene potrebe malih Karlovčanki i Karlovčana.
Ivica Ivanković, prof.
novinar i glazbeni urednik u Odjelu glazbenih sadržaja HRT-a