DETOUR
“DETOUR10”
(Aquarius Records CD 581-16)

POPIS PJESAMA:

  1. Plešem sama
  2. Čudno
  3. Proljeće i ja
  4. Zaboravi
  5. Ljeto počinje
  6. Zmaj
  7. Prijatelj
  8. Mjesec
  9. Gledano sa strane
  10. Tvoje lice se promijenilo

Glazbeni put grupe Detour nikada nije bio pravocrtan i najkraći mogući. Uvijek je pravo prvenstva imala kvaliteta i njihovo pomalo pomaknuto, drugačije “slušanje” glazbe i inzistiranje na tome da budu unikatni.

U godini u kojoj se navršava 10 godina postojanja Detoura dogodile su se velike promjene u bendu. Gina Damjanović postala je nova pjevačica i uspješno je “lansirana” početkom godine velikim hitom “Zaljubila sam se”. Potpuno prirodno nametnula se potreba da album koji je svojevrsno propitivanje 10 godišnje karijere interpretira upravo Gina i da mu jedan vremenski odmak i svježu krv.

U odabiru pjesama koje će dobiti svoje novo čitanje najzaslužniji je autor Nenad Borgudan koji je na ovom izdanju najveći dio pjesama potražio na prva 2 albuma “Detour” i “TV”. Njegovo pristup baziran je na suprostavljanju akustike i elektronike, ali i još puno “začina”.

Kao dobra referenca poslužit će isječak iz recenzije muzike.hr: “…Ritam sekcija je još dublje zaronila u funk – najupečatljiviji instrument u zvučnoj tapiseriji Detoura su udaraljke (bongosi ili konge ili nešto treće, pitanje je sad), što će reći, Detour je odlučio ‘baciti čagicu’, pa kud puklo da puklo. K tome, bend je svoje dionice snimao uživo (limena sekcija, gudači i vokali su snimani posebno), što je doprinijelo zvučnoj koheziji i općem ‘grooveu’ koji je u svom obimu apliciran na starom hitu iz perioda djelovanja pod imenom Yammat, “Tvoje lice se promijenilo“.” (Z.Tučkar)

Ili isječak iz recenzije objavljene na portalu Soundguardian.com: “”DETOUR10” tako je, u cjelini uzevši, prije svega album, ne kompilacija: za to se “izborio” ne samo kraćom minutažom već i jedinstvenim ugođajem, stalnim ozračjem tog tuluma kojeg stalno spominjem, uklopivog u kakav manji, možda i zadimljeni prostor, ali i na neku raskošnu terasu. Jako dobra svirka oslobođena “postoperativnih” zahvata i elektronike (što nije samo po sebi vrlina, već opet izborena odlika) te zahvalan autorski repertoar uokvirile su zbirku pjesama kakvih naše radio-postaje trebaju biti gladne.” (T. Matošin)
Terapija.net: “Iz priloženog, može se čuti da su Detour, prilično dobro “odradili” odlazak Maje Posavec, kao glavnog vokala, te da se nova pjevačica Gina Damjanović, lijepo udomaćila u stare pjesme, a kako zvuči u novoj čuli smo početkom godine uz “Zaljubila sam se”. Stoga, ne preostaje drugo, nego poželjeti im još barem par puta 10.”

Zvuk albuma “DETOUR10” pomogli su gostujući glazbenici: ANTE PRGIN SURKA, OZREN ŽNIDARIĆ, ANDREJ JAKUŠ, DEAN MELKI i STANISLAV KOVAČ.

Glazbeni producent: Nenad Borgudan
Aranžman puhačkih i gudačkih dionica: Nenad Borgudan
Urednik izdanja: Ema Gušavac
Snimatelj: Berko Muratović za Fun House studio
Miks: Srđan Sekulović Skansi, za studio kod Skansija
Mastering: Filip Vidović
Grafički dizajn: Superstudio

CD “DETOUR10” potražite u Aquarius Music Shopovima (Varšavska 13 i Branimir centar) i ostalim prodajnim mjestima dobre glazbe. Album možete preslušati i  na Deezeru.