Novo u prodaji:

DETOUR – DETOUR10
(Aquarius Records CD 581-16)

1. Plešem sama
2. Čudno
3. Proljeće i ja
4. Zaboravi
5. Ljeto počinje
6. Zmaj
7. Prijatelj
8. Mjesec
9. Gledano sa strane
10. Tvoje lice se promijenilo

Nakon spektakularnog subotnjeg koncerta u rasprodanom Velikom pogonu zagrebačke Tvornice kulture, Detour predstavlja novi album – “DETOUR10”!

Glazbeni put grupe Detour nikada nije bio pravocrtan i najkraći mogući. Uvijek je pravo prvenstva imala kvaliteta i njihovo pomalo pomaknuto, drugačije “slušanje” glazbe i inzistiranje na tome da budu unikatni. U godini u kojoj se navršava 10 godina postojanja Detoura dogodile su se velike promjene u bendu. Gina Damjanović postala je nova pjevačica i uspješno je “lansirana” početkom godine velikim hitom “Zaljubila sam se”. Potpuno prirodno nametnula se potreba da album koji je svojevrsno propitivanje 10 godišnje karijere interpretira upravo Gina i da mu jedan vremenski odmak i svježu krv.

U odabiru pjesama koje će dobiti svoje novo čitanje najzaslužniji je autor Nenad Borgudan, koji je na ovom izdanju najveći dio pjesama potražio na prva 2 albuma “Detour” i “TV”. Njegov pristup baziran je na suprostavljanju akustike i elektronike, ali i još puno “začina”.
Kao dobra referenca za predstavljanje novog izdanja poslužit će isječci iz recenzija.

“… Ritam sekcija je još dublje zaronila u funk – najupečatljiviji instrument u zvučnoj tapiseriji Detoura su udaraljke (bongosi ili konge ili nešto treće, pitanje je sad), što će reći, Detour je odlučio ‘baciti čagicu’, pa kud puklo da puklo. K tome, bend je svoje dionice snimao uživo (limena sekcija, gudači i vokali su snimani posebno), što je doprinijelo zvučnoj koheziji i općem ‘grooveu’ koji je u svom obimu apliciran na starom hitu iz perioda djelovanja pod imenom Yammat, “Tvoje lice se promijenilo”.” (Z. Tučkar, www.muzika.hr )

“”DETOUR10” tako je, u cjelini uzevši, prije svega album, ne kompilacija: za to se “izborio” ne samo kraćom minutažom već i jedinstvenim ugođajem, stalnim ozračjem tog tuluma kojeg stalno spominjem, uklopivog u kakav manji, možda i zadimljeni prostor, ali i na neku raskošnu terasu. Jako dobra svirka oslobođena “postoperativnih” zahvata i elektronike (što nije samo po sebi vrlina, već opet izborena odlika) te zahvalan autorski repertoar uokvirile su zbirku pjesama kakvih naše radio-postaje trebaju biti gladne.” (T. Matošin,  www.soundguardian.com)

“Iz priloženog, može se čuti da su Detour, prilično dobro “odradili” odlazak Maje Posavec, kao glavnog vokala, te da se nova pjevačica Gina Damjanović, lijepo udomaćila u stare pjesme, a kako zvuči u novoj čuli smo početkom godine uz “Zaljubila sam se”. Stoga, ne preostaje drugo, nego poželjeti im još barem par puta 10.”  (P. Brlek, www.terapija.net)

” Ideja o prearanžiranim pjesmama s kojima obilježavaju desetu godinu postojanja olakšava predstavljanje nove članice u raznim kreacijama iz svog repertoara te daje uvid o sposobnosti mlade Gine, koja je nedvojbeno osvježenje grupe Detour.” (J.Hac, www.ziher.hr)

Zvuk albuma “DETOUR10” pomogli su gostujući glazbenici: ANTE PRGIN SURKA, OZREN ŽNIDARIĆ, ANDREJ JAKUŠ, DEAN MELKI i STANISLAV KOVAČ.

Glazbeni producent: Nenad Borgudan
Aranžman puhačkih i gudačkih dionica: Nenad Borgudan
Snimatelj: Berko Muratović za Fun House studio
Miks: Srđan Sekulović Skansi, za studio kod Skansija
Mastering: Filip Vidović
Grafički dizajn: Superstudio

CD “DETOUR10” potražite u Aquarius Music Shopovima (Varšavska 13 i Branimir centar) i ostalim prodajnim mjestima dobre glazbe. Album možete preslušati i na Deezeru.