MARKO TOLJA & JAZZ ORKESTAR HRT-a

Stavi pravu stvar

1. Ja volim samo sebe
2. Bitanga i princeza
3. Rijeka snova
4. Nocturno
5. Teške boje
6. Ugasi me
7. Sanjaj me
8. Blago onom tko te ima
9. Stavi pravu stvar
10. Budi moja voda
11. Putujem

  “Stavi staru stvar na drugo mjesto”

Marko Tolja pronašao je primjerenu nišu s bigbendovskom pratnjom Jazz Orkestra HRT-a na novom albumu „Stavi pravu stvar“. A ta „stvar“ je ,dakako, pjesma, koju možeš staviti na puno mjesta i obraditi u različitim žarovima. Istom trasom već su prošli mnogi, od Robbieja Williamsa do Paula Anke i drugih, pa nije čud(n)o da se za isti put odlučio i Tolja. Pitanje je samo zašto to već nije napravio ranije, jer kao odličan pjevač, uz to sklon vitage zvuku i slici, po naški „imageu“ pedesetih, nakon rasprodanog koncerta u Vatroslavu Lisinskom kao da je „tražio“ ovakav projekt.

Tehnički besprijekorno izveden u klasičnoj maniri swingerske svirke, donosi obrade klasičnih domaćih hitova, zimzelenih i novijih. Rekli bi klasične obrade, jer ovo je retro-projekt koji, kao i drugi slični prije, pokazuje kako bi pjesme koje su posijali Dugme, Valjak, Aerodrom, Neno Belan, Majke, Cetinski, Urban i drugi zvučale početkom pedesetih, prije pojave rock glazbe i zvuka elektrike.

Uz pouzdana Toljine vokale i usvirani big band, te aranažmane iskusih glazbenika Zvjezdana Ružića, Mirona Hausera, Joea Kaplowitza i Andreasa Marinella, ujedno i dirigenta, a znajući za dosadašnju popularnost ovakvih žanrovskih iskoraka ugodnog zvuka, možda se Tolji na domaćem terenu omakne i daleko veća slušanost i, budimo praktični, „prodanost“. Kako CD-a tako i koncerata, jer ovakvi projekti koji mijenjaju zvuk izvornika znaju iznenaditi na tržištu.

Namijenjeni su širokoj publici i otkrivaju stare istine; da je pjesma dobra bez obzira na žanr, da se može „prevesti“ u bilo koji žanr, a da u novom ruhu stavlja naglaske na druge elemente i detalje koje nije isticao original. Dapače, rekli bi što veći odmak to bolje, jer kome treba još jedna slična verzija? Stoga, bolje kao Tolja i Jazz Orkestar staviti stare stvari na drugo mjesto…

Tekst: Hrvoje Horvat, Večernji list

———————————————————————————————————

Snimljeno u studiju 11 HRT
Miksano i masterirano u studiju 4 HRT
Glazbeni producent: Igor Geržina
Tonmajstor: Emir Altić
Asistent tonmajstora: Alen Križančić

JAZZ ORKESTAR HRT-a
Dirigent: Andreas Marinello
Saksofoni, flaute i klarineti: Miro Kadoić, Mihael Gyorek, Mario Bočić, Arsen Ereš i Damir Horvat
Trube: Antonio Geček, Zvonimir Bajević, Robert Mikuljan i Branko Sterpin
Tromboni: Marin Ferketin, Zvonko Košak, Luka Žužić i Miron Hauser
Klavir i klavijature: Joe Kaplowitz
Kontrabas i bas gitara: Saša Borovec
Gitara: Elvis Penava
Bubanj: Marko Lazarić
Udaraljke: Hrvoje Rupčić (na 4., 5., 7., 8., 10. i 11.)
Prateći vokali na “Rijeka snova”: M. Tolja, I. Geržina, I. Pribić, I. Sabolović, M. Dvoršćak, K. Pećanić, M. Hauser, D. Horvat, Z. Bajević i A. Geček