DETOUR
Biram
(Nenad Borgudan)

https://www.youtube.com/watch?v=jI6PfsWcrNI

DETOUR BIRA POŠTENE, HRABRE I PAMETNE!

Detourovci ne posustaju. Nakon slavljeničke i laureatske 2016. godine te nedavne uspješne berbe Porinovih kipića u Splitu gdje su se u Zagreb vratili s priznanjima za Pjesmu godine i Najboljom izvedbom grupe s vokalom, donose nam novu pjesmu. Pod imenom ‘Biram‘ iz autorske radionice kreativnog Nenada Borgudana, u periodu kada nas čekaju izborne kampanje, dolazi nam nešto sasvim drugačije, neuobičajeno, riječima autora apostrofirano: ‘Ova pjesma nije slučajna, ona je eksces u našem radu, ili izolirani slučaj, ali nikako nije slučajna’.

Riječ je o pjesmi koju nismo navikli čuti od perjanica hrvatskog novovalnog popa: ‘Ovo nije klasična pop pjesma, ona je glazbeno-stilski više koračnica, himnična pjesma i samim time je pomalo atipična za naš glazbeni izražaj. Spada u jednu od naših rijetkih pjesama na kojima je glavni vokal muški, iako u pjesmi sudjeluje mnogo vokala na onaj „navijački“ ili „mornarski“ način. Pjesma govori o nekim izraženim devijacijama u društvu, a njena poruka  je da djelujemo hladne glave i biramo jer je moć u našim rukama.’ objašnjava Nenad.

Inspiracije za ovakvu pjesmu Nenadu na žalost, zbog današnje hrvatske zbilje, nije nedostajalo i ona je prema  njegovom priznanju produkt frustracije: ‘Likovi ogrnuti u razne „svetinje“ pričaju o ljubavi, a zatiru tuđa prava, o moralu a kradu, štite i opravdavaju razna zle pojave, vodili bi ratove itd. Svi sve to vide, a ništa se ne poduzima, nema kazne, pravna država ne funkcionira i to svakog normalnog frustrira. Ne znam jesam li normalan, ali u ovom slučaju je i mene iziritiralo do te mjere da je pjesma izašla sama od sebe i meni je poslužila kao terapija, kao napokon izbačena frustracija što stvara djelomično olakšanje.’ 

Nenad, bazični autor grupe Detour, aranžer i producent nikada se u svojim pjesmama nije bavio socijalnom tematikom tako da publika, a i javnost ovu pjesmu može doživjeti kao signal koliko je sve skupa otišlo daleko i u krivo. Pjesma “Biram” uvodi nas u priču oko novog albuma, pod imenom “Tour Detour”, kojeg očekujemo sredinom 2018. godine.

U režiji Ivane Marinić Kragić pjesmu prati znakoviti video broj u kojem su se članovi grupe iz raznih produkcijskih i simboličkih razloga, uz gostujuće statiste stavili u ulogu vojnika na jednodnevnim vježbama pod budnim okom revnog narednika, kojeg je zorno odglumio Asim Ugljen.

Detourovce čeka aktivno razdoblje koncertnih nastupa, gdje će ih se moći vidjeti i slušati od Zagreba, Rijeke, Dubrovnika, Lastova, Sombora, Šibenika itd., a detaljnije informacije u njhovom radu pratite na njihovim službenim društvenim mrežama.

I za kraj zaključak autora: ‘Detour prije svega bira što mu treba i bira da se ne živcira, a i izlazi na izbore da bira one koji će služiti društvu a ne vladati društvom, poštene, hrabre i pametne, a takvih baš i nema puno pa treba dobro paziti.’