MAYALESOV “SIMBOL ZA SUNCE” 
OSVOJIO KRITIČARE!

Prošlo je malo više od tri tjedna kako su kultni Mayalesi objavili novi studijski album “Simbol za Sunce”, ujedno najavivši njegovu koncertnu promociju u četvrtak 25.5. u zagrebačkom Vintage Industrial Baru.

Recenzije kritičarom redom uključuju najbolje ocjene i pohvale tipa maestralno & najbolje u 2017. godini, a u nastavku pročitajte neke od komentara recenzenata.

Kao da vas je netko bacio pola stoljeća unatrag i imate zvučno okruženje Mammas And Papas, Beach Boysa, Sonnyja i Cher, Monkeesa, Simona And Garfunkela, Beatlesa… Niti jedan ton, niti jedna fraza neće vas ‘neugodno’ trznuti i vratiti u sadašnjost.

Zvučno ruho tog dreamy popa iz davnina ispleo je pak drugi važan dvojac naše scene, a to su producenti Jura Ferina i Pavle Miholjević koji su svemu dali dozu lagane psihodelične vrtoglavice, jer se točno osjeti da su jednom takvom filigranskom glazbenom artefaktu morali produkcijski pružiti ono što tehnika nije mogla prije 40-50 godina, a opet ne pokvarivši zadane obrasce niti u jednom trenutku.
Zoran Stajčić – ravnododna.com – 10/10

Ako, kojim slučajem, i niste bili u San Franciscu u psihodelično “ljeto ljubavi” 1967. godine, “Simbol za sunce” Mayalesa je poput vremeplova kojim ćete u tili čas biti transponirani u jedan od tri najprogresivnija, najinteresantnija i najuzbudljivija odsječka rock glazbe i pop kulture.
Njihove melodije doista nisu s ovog nego s nekog drugog svijeta, možda čak ispaljene iz samog srca Sunca, osjećaj za mjeru kozmički uredan i podjednako neobjašnjiv, a međuigra instrumenata, s briljantnim gitarističkim doprinosima Mirčete, univerzalno razumljiva i lijepa.
Aleksandar Dragaš – Jutarnji list – 5/5

Predivan album ispunjen pjesmama koje izmamljuju osmijeh kvalitetom i skladateljskom zrelošću, kombinirajući sve ono najljepše iz pop glazbe kada je ona značila puno više nego danas.
Dubravko Jagatić – Nacional –  5/5

Upravo zato što su totalno drukčiji od drugih, barem kod nas, Mayalesima treba dulje da pronađu zvuk(ove), smjeste pjesme i svirku u odgovarajuće koodinate, a na „Simbolu za Sunce“ u tome su opet uspjeli sjajno.
…samo kada bi šira domaća publika imala naviku slušati domaće bendove koji zvuče kao oni britanski i američki indie-gurui koje gleda po ljetnim festivalima.
Hrvoje Horvat –  Večernji list

U tome je upravo i najveća snaga i draž albuma ‘Simbol za Sunce’: kao kod onih vrlo prozirnih jezera kojima vidiš dno, ali ne znaš da do njega zapravo ima nekoliko stotina metara; možeš se odmah zakačiti na ove pjesme, ali onda svakim slušanjem otkrivati neku njihovu novu dimenziju ili način interpretacije. Radi se o albumu kojeg ću teško nazvati savršenim, ali se kladim da ove godine nećemo čuti mnogo zanimljivijih na našoj sceni.

Filip Katić – soundguardian.com – 5/5

Poznavajući Vladinu sklonost psihodeliji i bendovima poput King Gizzard & Lizard Wizzard ili Tame Impale, i znajući da kombinacija s talentiranim i dokazano dobrim Gečekom mora donijeti drugačiji i bogatiji gitarski zvuk, pa još i nakon odličnih najavnih singlova, očekivao sam jak album, ali ovo što su Mayalesi postigli na „Simbolu za Sunce“ premašilo je baš sva očekivanja. Riječ je, naime, o jednom od najoriginalnijih i najboljih albuma na ovima prostorima i to ne samo ove godine, nego u povijesti domaće popularne glazbe.
Željko Ljubobratović – trusty.hr – 10/10

Bez obzira što Mayalesi ne haju za moderne trendove u pop-muzici, opet su načinili toplu i vedru ljetnu ploču zbog koje se isplati kupiti kabriolet, da tijekom preslušavanja albuma u vožnji vjetar vijori kraj slušatelja za potpuni glazbeni ugođaj.
Ovaj album jako dobro uvjerava slušatelja da je nekad bilo bolje i bezbrižnije i da je nekad bilo manje svinjarija nego sada. Eskapizam je tako uvjerljiv kod Mayalesa.
Zoran Tučkar – muzika.hr – 4/5

Svaki ton svakog instrumenta, a posebice glasa, samo vas ponese i jednostavno kao da ležite na oblacima i sanjate.
Jedan od mojih favorita za domaći album 2017. godine, jer, budimo iskreni, ovaj album je nešto maestralno.
Matej Vidranski – mixeta.net

Kada usporedimo stari i novi zvuk grupe Mayales, u pitanju su dva drugačija glazbena stila i razmišljanja, ali s jednom poveznicom – genijalnost.
I ovo je svojevrsna glazbena inovacija u hrvatskim i regionalnim okvirima koja će zauvijek ušutkati one koji tvrde kako hrvatska glazba nema u sebi inovacije i budućnosti.
Nikola Knežević – music-box.hr

„Simbol za sunce“ dokazao je da se „2“ Mayalesima nije slučajno dogodio i da to što su na pjesmama radili godinama s njegovim uspjehom nije imalo pretjerane veze. Jednostavno, radi se o bendu koji je, ako ne izvorno, onda svakako u svojoj drugoj inkarnaciji zacementirao mjesto u samom vrhu domaće pop produkcije.
Vedran Harča – dopmagazin.com 9/10

Facebook event za koncert u VINTAGE INDUSTRIAL BARU 25/5  je OVDJE!