BOW vs PLECTRUM 

STRINGS ONLY
(CD 609-17)

1. Mista Dance
2. Balkanika
3. Dalmatian Sunrise
4. Hard Times
5. Kit Blues
6. Blue Blouse Blues
7. Eleno Kerko, Eleno (trad.)
8. Bow vs Plectrum
9. Wanna Jam?

BOW VS PLECTRUM (gudalo protiv trzalice) je duo Filipa Novosela (tambura) i Tihomira Hojsaka (kontrabas) nastao na ideji da se kombiniraju dva žičana instrumenta uz različite tradicije sviranja.

Danas je u nakladi Aquarius Records objavljen njihov drugi studijski album „Strings Only“ snimljen u suradnji s gudačima Zagrebačke filharmonije. Prvijenac „Bow vs Plectrum“ objavljen u travnju 2016. donio je osvježenje na hrvatsku i svjetsku instrumentalnu etno scenu pa su u godinu i pol nakon prvog izdanja obišli cijelu Hrvatsku, svirali u BiH, Srbiji i Sloveniji, Austriji, Italiji i Belgiji, odsvirali američku turneju s koje su se vratili s priznanjima od američkog kongresa i kalifornijskog senata, a nedavno su ostvarili i sjajan uspjeh u Kini.

Više o albumu rekao je Tihomir Hojsak: “Na našem novom albumu htjeli smo napraviti korak više te se predstaviti svijetu ne samo kao vrhunski instrumentalisti nego i kao skladatelji i orkestratori, gdje smo svoje postojeće i neke nove skladbe aranžirali za solo kontrabas i solo tamburu uz pratnju gudača. Velika nam je čast što imamo priliku surađivati sa Zagrebačkom Filharmonijom, našim najrenomiranijim orkestrom. Oni koji su imali prilike čuti album reagirali su sjajno, a jedan od njih je i kultni skladatelj s BBC-a Bill Connor, koji je napisao i prvu recenziju koja se nalazi u knjižici albuma. Orkestrom je majstorski ravnao dirigent Igor Tatarević, a produkciju potpisuju Krešimir Seletković i Filip Vidović. Nećemo zaboraviti ni komorni zbor Ivan Filipović pod ravnanjem Gorana Jerkovića koji je naš zvuk obogatio u pjesmi „Bow vs Plectrum“.”.

U nastavku pročitajte nekoliko rečenica Bill Connora iz predgovora CD-a „Strings only“:
“…izvedba i snimka su prvoklasne. Kompozicije oba autora/izvođača napisane su vrlo inovativno, a izvedene s ogromnom energijom. Gudači Zagrebačke filharmonije odgovaraju s istom energijom i istim poletom, precizno po uputama maestra Igora Tatarevića. Vjerujte, nećete nigdje naći album poput ovoga i budite oprezni da ne kategorizirate isti po instrumentaciji. Ove kompozicije i sviračke tehnike razvijane godinama s utjecajima sa svih strana svijeta uspješno su postale jedan glas kroz četiri ruke i dva uma; Bow vs Plectrum.”