FAROSKI KANTADURI
“Ne pitam ti srebro, biser”

(CD 597-17)

1 I Kliče Divojka 1:40
2 O Ti Kate, Katarino 2:58
3 Sivi Sokol Vili Doletio 2:12
4 Spomeni Se Ti Mladice 2:03
5 Jablane Visoki 1:40
6 Sunce, Misec, Zvizde 3:25
7 Kano Usrid Poja 2:48
8 Golubice Mila, Što Si Nevesela 1:22
9 Serenada Mandini 3:10
10 Tiri Donda 1:21
11 Ćakulono Stara 1:46
12 Ne Pitam Ti Srebro, Biser 2:48

sc. Joško Ćaleta, Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Lakše je razumjeti jedan narod slušajući njegovu muziku, nego učeći njegov jezik. George Santayana

Malo je dalmatinskih mista koja se mogu podičiti kao istinski čuvari glazbene tradicije, čija se aktivnost, glazbovanje vlastitih predaka, na primjeren i raznolik način pretače u nova glazbena dostignuća. Faroski kantaduri, glazbena institucija koja se u posljednjih dvadesetak godina okušala upravo u spomenutim projektima, ponovno nas je obradovala zanimljivim, dobro koncipiranim i nadasve vrsno realiziranim glazbenim projektom. “Ne pitam ti srebro, biser”, još jedan u nizu njihovih nosača zvuka, donosi novinu kako u pristupu osmišljavanju projekta tako i u glazbeno-stilskoj realizaciji. Vokalni ansambl, koji smo prvenstveno poznavali kao predstavljača pučke crkvene tradicije i koji je upravo u tom pjevu doživio najznačajnije od svojih vrhunaca (nosač zvuka Za križem), do sada je predstavio pučku svjetovnu tradiciju svojega grada (Starogrojčice), a zatim i vrlo bogatu tradiciju božićnih (pjevanih) običaja (Kad se Bog čovik učini) Staroga Grada. Ovoga puta u svojim promišljanjima idu korak dalje; vokalni sastav poznat gotovo isključivo po sonornim homofonim zapjevima jednostavnih pučkih napjeva ovim projektom se predstavlja kao klapa.

Ante Stančić, predsjednik Faroskih kantadura, rezimirat će:

Istraživanjem glazbenog voditelja Faroskih kantadura Srećka Damjanovića utvrdeno je postojanje odredenog broja pjesama izvorno vezanih uz Stari Grad. Te su se pjesme nekada pjevale u Starome Gradu i na taj način za nas pjevače predstavljaju vrijednu ostavštinu koju smo naslijedili od prethodnih generacija istaknutih starogradskih pjevača – kantadura. Notne zapise pjesama zapisali su Petar Hektorović, Vladoje Bersa, Marko Rivijer te Dinko Fio, a obradili eminentni obrađivači klapskog repertoara poput Ljube Stipišića Delmate, Duška Tambače, Dinka Fija i Joška Ćalete. Zaključeno je da bi snimanje ovih pjesama spriječilo njihovo padanje u zaborav, a na taj način Faroski bi kantaduri ostavili još jedan neizbrisivi trag kulturnoj baštini našeg grada.

Zahvaljujemo se na financijskoj pomoći pri realizaciji ovog projekta:
Gradu Starom Gradu Ministarstvu kulture RH
Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije
Županiji Splitsko-dalmatinskoj
Hvarskom vodovodu
Obrtu BLITZ INSTALACIJE 96, vl. Duško Tojić
Zahvaljujemo se:
Alison Bujić, Bojanu Bujiću, Jošku Ćaleti, Vedranu Deletisu, Maji Koljanin Eilat, Darinki Lupi, Jasminki Pakušič, Tomislavu Prši, Dušku Tambači, Dobrili Zvonarek i svima ostalima koji su pridonijeli nastanku ovog nosača zvuka.
Hvala Božjoj providnosti i našim obiteljima na podršci!
Snimljeno u Starome Gradu na otoku Hvaru, Hrvatska, 22. i 23. siječnja 2016. godine.
Snimanje, editiranje i digitalni mastering: Damir Marušić Editiranje i glazbeni producent: Srećko Damjanović Producenti: Ante Stančić, Baldo Stančić
Prijevod: Alison i Bojan Bujić
Fotografija: Maja Koljanin Eilat
Slike na omotu: Vlaho Bukovac (1855-1922)
Ideja, grafičko oblikovanje: Vedran Deletis, Darko Sever
e-mail: faroski_kantaduri@yahoo.com www.faroski-kantaduri.hr