NOVO U PRODAJI:

BRUNO KRAJCAR
Istraditional
(Aquarius Records CD 564-15)
1 – Puna je Pula – intro
2 – Bruno Krajcar – Puna je Pula
3 – Brkica – intro
4 – Bruno Krajcar – Brkica
5 – Široko more Jadransko – intro
6 – Bruno Krajcar i Tamara Obrovac – Široko more Jadransko
7 – Sve spod mi Raklja – intro
8 – Bruno Krajcar i Alen Vitasović – Sve spod mi Raklja
9 – Ne zna Tone – intro
10 – Bruno Krajcar i Putokazi – Ne zna Tone
11 – Zora rudi – intro
12 – Bruno Krajcar i Kristina Jurman Ferlin – Zora rudi
13 – Da bi znalo sunce govoriti – intro
14 – Bruno Krajcar – Da bi znalo sunce govoriti
15 – Balun – intro
16 – Bruno Krajcar i Klapa Teranke – Balun
17 – Draga nam je zemlja – intro
18 – Bruno Krajcar i Igor Pamić – Draga nam je zemlja
19 – Blizu Žminja grada – intro
20 – Bruno Krajcar i Gabi Galant Jelenić (Nola) – Blizu Žminja grada

Bruno Krajcar, poznati istarski skladatelj i kantautor svoju svestranost glazbenog djelovanja ovih dana potvrđuje objavom novog albuma “Istraditional“. Dobitnik brojnih nagrada, posebice za valorizaciju istarske glazbene tradicijske baštine ( Porin, Status, Milivoj Korbler – Hrvatskog društva skladatelja, Besida, Istriana itd. ) objavio je svoj najnoviji glazbeni uradak, svojevrsni hommage istarskoj narodnoj netemperiranoj pjesmi (dvoglasje tijesnih intervala) koja je potvrdu za svoju jedinstvenost  dobila uvrštenjem na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.
Krajcar, prepoznatljiv po korištenju istarske ljestvice koju je popularizirao tako što su njegove skladbe izvodili brojni, eminentni glazbenici hrvatske i međunarodne scene ( Josipa Lisac, Radojka Šverko, Oliver Dragojević, Bobby Solo, Vlatko Stefanovski, Edin Karamazov,…) istarsko netemperirano pjevanje naziva hrvatskim bluesom, te ga u svojem najnovijem albumu „Istraditional“ prezentira odabirom deset istarskih narodnih pjesama koje obrađuje u različitim stilskim smjerovima i glazbenim oblicima. Album „Istraditional“ koji u svom podnaslovu  „Croatian music identity“ sugerira da je stvaran sa željom da se prezentira međunarodnoj  glazbenoj  sceni kao dio našeg jedinstvenog glazbenog bogatstva sve tekstove i recenzije ima prevedene na engleski jezik.
U predgovoru knjižice albuma između ostalog Krajcar ističe:“Istra baštini posebnu vrstu glazbe koja se najviše očituje u njenoj netemperiranosti  (razmak između dva susjedna tona manji je od polustupnja). Zbog te netemperiranosti naš autohtoni glazbeni izričaj karakterizira iznimna arhaičnost.
Krajcar tu netemperiranost predstavlja segmentima izvornih narodnih pjesama kao uvod u svaku obrađenu pjesmu naglašavajući važnost bogate arhive Radio Pule koja je jedna od najvrijednijih arhiva tradicijske glazbe u Europi. Sastavni dio knjižice albuma su i recenzije dvoje bardova hrvatske glazbe, profesora Pere Gotovca i Dušana Prašelja.

“Tvoja autorska intervencija  kao skladatelja  i aranžera,
( ne u standardnom smislu riječi !), koji koristi razne skladateljske postupke te vodi do razgranate cjeline što je i po i ideji i organizacijsko- tehnički ali i estetski glazbeni uradak koji se sluša  s uzbuđenjem” ….Pero Gotovac

“Istraditional  Bruna Krajcara velik je doprinos prezentaciji hrvatske glazbene scene kod nas i u inozemstvu. Posebna interesantnost ovog Krajcarovog  uratka je ispred svakog stavka donašanje originalnog istarskog melosa.” ….Dušan Prašelj.

Zahvaljujemo na podršci.