Obicni ljudi

E-Play – Obični Ljudi (Aquarius Records, CD 503-14)

Heroj
Divan dan
Hiljadu ljudi
Ljubica
Iluzija ft. Matija Dedić
Ovde
Sedam
Možda neko
Čoveče ne ljuti se
Velika iluzija – rmx Gramophonedzie
Mala iluzija – Matija Dedić

Nakon deset godina postojanja beogradski bend E-play odlučio je objaviti svoj četvrti studijski album pod nazivom “OBIČNI LJUDI” i ujedno prvi koji je pod etiketom Aquarius recordsa objavljen i na hrvatskom tržištu. Za one koji ih još nisu upoznali, E-play su Maja Cvetković (bass, vokal, klavijature, programming), Biljana Todorovski (vokal), Danilo Nikodinovski (gitare) i Goran Ljuboja Trut (bubnjevi).

Bend je krajem 2012. godine objavio singl “Hiljadu ljudi” i tom pjesmom najavio pravac u kojem će se kretati album “OBIČNI LJUDI”. Nakon toga, uslijedili su singlovi “Iluzija” s Matijom Dedićem, “Ljubica” i “Divan dan”. Od sastava E-play očekivalo se sve, samo ne upliv u jazz. Međutim, uz gostovanje Matije Dedića, oni su pokazali da mogu na vrlo simpatičan način spojiti dvije različite stvari. Upravo zbog toga pjesma “Iluzija” je dobro primljena kod slušatelja. Dok je pjesma “Ljubica” bila samo još jedna potvrda starim fanovima da E-play definitivno vlada na terenu žustre energije i jasno izraženog stava, pjesma “Divan dan” je definitivno najveći hit na albumu. Osim ovih singlova na albumu se nalaze i pjesme “Heroj”, “Ovde”, “Možda neko”, “Čoveče ne ljuti se” i “Sedmica” (instr). Na cijelom albumu Majine unikatne bas dionice odlično je ispratio dobro poznati bubnjar Trut  (nekadašnji bubnjar Ramba Amadeusa), koji se na ovom albumu prvi put isprobao u nekim novim ritmovim, dok gitare potpisuje Danilo Nikodinovski.

Na razvojnom putu grupe E-play postalo je gotovo uobičajeno da svakim svojim narednim korakom publici pruže – nešto. Neki zaokret, transformaciju, eksperiment, granice koje će biti pomjerene formom pjesme, autorskim izrazom ili videospotom.

Prije deset godina E-play su debitirali na Urban Demo Festu, a pobjeda im je omogućila snimanje prvog albuma. Vrstu dinamike i fuzije mnogih utjecaja suvremene glazbe nagovjestio je singl “Zašto?”. Uslijedio je debi album s još nekoliko spotova/singlova koji su ga promovirali: “Pop”, “Prvi pogled tvoj” (iskorišten za film “Munje”), “Better Than You”. Izmjene u bendu učinile su da drugi album nazvan “Crime” iz 2005. godine zvuči kompaktnije, ali i kompleksnije. Činile su ga pjesme bogate plesnim momentima i munjevitim transformacijama ritma. “In The Middle”, “Prava stvar” ili “Wanted” kombiniraju više takvih trenutaka prateći razvoj pjesme i dinamiku teksta. Izlazak trećeg albuma najavili su spot  i singl za pjesmu “Sramota”. Potom, pod okriljem Exitovog filmskog festivala Cinema City, izlazi treći album spektakularnog naziva “Drago mi je da smo se upoznali”. Treći album E-playa pronašao je savršenu mjeru u izrazu i nadahnuto ga je isproducirao Nikola Vranjković. Bend zvuči rasterećenije, a minimalistički tekstovi sasvim su dovoljni da upotpune soničnost često psihodeličnih gitara u pozadini, na momente ekstremnijih ritam sekcija uz neizbježan elektronski “patos”.

E-play VIDEO:
Divan dan
Album “Obični ljudi” potražite u AQUARIUS MUSIC SHOPOVIMA u Zagrebu – Varšavska 13, Branimir centar / Kneza Branimira 29, Maksimirska 16 – na www.cedeterija.com, u svim glazbenim trgovinama, te na:  iTunes-u i Amazonu.